mandag 19. november 2012

Stopp en Hald, for det er helbra!


Selv i Afrika har vi fått med oss at det er mulig å søke på Hald Internasjonale Senter 2013/2014 (for dere som ikke har fått det med dere, er dette skolen vi er elever ved i år). Så derfor vil vi dedikere et innlegg til alle dere som tenker: ”Skal jeg, skal jeg ikke søke? Hald? Nei, jo, kanskje. Brasil til neste år? Kamerun? Kina? (eller aller helst:) Skal jeg kanskje bo i Uganda neste år?”

Vi vet hvor frustrerende det kan være å ikke vite hva man skal neste år, for alle tilbud høres fristende ut. Alle sier at sin folkehøgskole, sitt friår, sitt ditt og sitt datt er best. Ikke hør på de, Hald topper alt. Selv om du har gått på folkehøgskole, vært i militæret eller har gjort noe helt annet etter videregående, er det ikke for seint. Hald er (nesten) aldri for seint!




Ingis (som egentlig skulle gått på folkehøgskole i år) ville ikke gå på Hald fordi hun trodde det var for seriøst og at man måtte kunne så mye, både om livet, Bibelen og om ”Gud og Jesus og sånn”. Hun ville ha et år der hun kunne ha det gøy, være selvstendig, bli bedre kjent med Jesus, et år fullt med opplevelser, utfordringer, nye venner, lange kvelder utendørs, matlaging, reising, kule lærere og turer og mye, mye mer. Hun ville vekk fra det hun var vant med. Ja, rett og slett starte med blanke ark og oppleve noe hun aldri ville glemme. Og av en eller annen grunn trodde hun ikke at hun kunne få dette på Hald. Hun trodde hun var for liten, hun var jo bare 19 år og verken skjønte eller kunne noen ting. ”Hallo?! Hva skal jeg i Afrika å gjøre, jeg har jo ikke fullført videregående en gang!” Hun innså i slutten av april at hun hadde hatt et litt feil bilde (et bilde hun hadde laget selv) av Hald.

Ingis’ bilde av Hald er noe helt annet nå. Ja, mulig det er et år som er litt mer seriøst enn en folkehøyskole. Man må skrive to oppgaver (på ca 2500-3000 ord hver), lese noen bøker og skrive noen bokrapporter. Men det er ikke noe som kommer til å prege året noe veldig (før rett før innleveringsfristene). Hald er så mye mer enn oppgaver.

Hald er oppturer, nedturer, toppturer og oppturer. Under høst-kuret får man undervisning på dagtid. Ettermiddagene, kveldene og helgene er kapitler for seg selv. Om du liker strikke-klubber, huleturer, nakenbading midt på natta’n, bibelgrupper, te-selskap, sjokoladespising, leting etter det hemmelige rom, lange og gode samtaler, overnattingsturer, bønnemøter, spille instrumenter, jogging, Dyreparken, fotball, sjonglering, jordbæris-laging, sjokoladekake, spille spill, gå på line, volleyball, pranking, lese bøker ute i soveposen, bading og  lovsangskvelder, vil du like fritida på Hald. Og for å toppe det hele gjør du dette sammen med ny venner fra helt forskjellige kulturer. Tro meg, alt blir morsommere når vennene dine skal lære ditt språk og din kultur, og du skal lære deres språk og deres kultur. Se for deg første gang en gasser (en fra Madagaskar) opplever frostrøyk eller du skal lære venner fra Kenya å svømme.

Har du lyst til å vokse som menneske, er Hald den rette plassen. Klart man må vokse når man skal flytte 6-7 mnd til et land der det meste er nytt, annerledes, uvirkelig, eventyrlig, litt skremmende og fremmed.
Har du lyst til å vokse i troa, er Hald plassen. Praise and prayer, Questions of life og samtaler med elever og lærere er noe som har hjulpet oss til å få en sterkere og støere tro. Praksisoppholdet er også noe som har styrket troa vår. Både på jobb og på fritida ender samtaler ofte opp med å snakke om tro. Litt (les veldig) uvant og ubehagelig i starten.  Men nå er vi vant til å snakke om hva vi tror på til mannen som jobber på café-en, boda-sjåføren eller mannen i gata. Man blir utfordret på andre måter enn i Noge, men man får også påfyll på andre måter enn hjemme.
Har du lyst til å vokse i buksestørrelser, er Hald plassen. Maten er veldig go’ (slapp av, det er fine joggerunder i nærheten, så man kan bli kvitt de kiloene man ønsker). Maten under praksisoppholdet vil selvfølgelig variere fra sted til sted, men vi er veldig fornøyde J (også på de fleste praksissteder er det mulig å finne gode treningsmuligheter for de som er bekymra for å ikke komme inn i yndlingsbuksa de la igjen hjemme)

Har du lyst til å sette pris på de enkle og små tinga i hverdagen (som hjemmelaget grovbrød med brunost), se allslags ting bli frakter på alle mulige (ulovlige) måter, brev i posten og stempel i passet, feire jul med venner og/eller vertsfamilie, ha en hverdag som er så langt som mulig unna det du er vant med, er Hald plassen. Har du rett og slett lyst på et år av en annen verden – Hald got it J

Vil bare påpeke at dette innlegget ikke er bestilt, skevet eller betalt av ansatte Hald for å få flere søkere. Det er rett og slett skrevet for at flere skal forstå hvor bra og unikt Hald er, og til alle de som er usikre på om de skal søke. Har dere spørsmål som dere av en eller annen grunn ikke vil spørre lærerne om, send oss gjerne en mail (solbjoergke@gmail.com eller ingeborggunner@gmail.com). Ingen spøsmål er dumme!

Sol og Ingis

1 kommentar:

  1. mor og far te Solbjørg7. desember 2012 kl. 00:48

    fekk skikkeligt lyst te å søka eg nå :)

    SvarSlett